VoIP

Op telecomvacaturebank.nl worden de nieuwste IT vacatures gepubliceerd die te maken hebben met Voice Over IP (VoIP).

Nederland telt momenteel ruim 4 miljoen telefoonaansluitingen gebaseerd op VoIP. Op de Nederlandse markt is KPN de marktleider met 32,3 procent, Ziggo staat op plaats twee met 29,6 procent en UPC staat op plaats drie met 18,6%. De twee grootste aanbieders van VoIP in België zijn Toledo Telecom en Weepee.

Geschiedenis VoIP

Sinds het eerste computernetwerk is er sprake van telefonie via IP. De eerste stempakketjes werden in 1973 verzonden. De technologie die dit bewerkstelligde is sinds 1980 ook beschikbaar voor gebruikers. In 1996 kwam er een nieuw programma op de markt genaamd “Vocaltec Intern Phone Release 4” samen met enkele andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld caller-id en voicemail. Helaas kon je met dit programma niet bellen naar oudere telefoonlijnen, maar alleen naar andere vocaltec gebruikers. Hierdoor werd je beperkt in je bereik aangezien niet iedereen over dit programma beschikt. In 1998 werd het mogelijk om ook naar oudere telefoonlijnen te bellen doordat de technologie verder ontwikkeld werd.

Voordelen van VoIP

Doormiddel van VoIP kun je een telefoonnummer koppelen aan een IP-adres en kun je een intern telefoonnummer van een bedrijf doorschakelen naar een thuisnummer. Voorheen was dit ook al mogelijk, maar bracht dit extra kosten met zich mee. Door deze technologie kunnen telewerkers ook vnuit huis werken door het telefoonnummer van het bedrijf te koppelen aan het desbetreffende IP-adres. Tegenwoordig kan men ook gebruik maken van een Hosted VoIP oplossing. Dit maakt het mogelijk om op basis van een gebruikersnaam en een wachtwoord een telefoonnummer te registeren in plaats van op basis van een IP-adres.

Kwaliteit van VoIP

De vroege gebruikers van VoIP vonden soms dat de kwaliteit van de lijn te goed was. Door een gebrek aan ruis leek het alsof de lijn dood was. Om dit op te lossen kan men bij VoIP telefoonsystemen gebruik maken van “comfort noise”. Dit systeem voegt lichte ruis toe aan het signaal bij de eind gebruiker.

Men denkt vaak dat de kwaliteit van het signaal en de gesprekskwaliteit hetzelfde is. Dit is echter niet zo. De gesprekskwaliteit bepaal je door de methode waarmee het geluid gecodeerd en gedigitaliseerd wordt. Een stuk hard- of software dat deze functie implementeert wordt ook wel een codec genoemd. Het kan voorkomen dat een codec zo efficiënt codeert dat er weinig bandbreedte nodig is. Een gevolg hiervan is dat de gesprekskwaliteit verslechtert. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijk met mobiele telefonie.

Bekabeling

Door VoIP heb je minder bekabeling nodig doordat je de computer en de telefoon op één poort aansluit. In dit geval moet de telefoon wel een extra netwerkpoort hebben om de computer op aan te sluiten. Een alternatief hiervoor is gebruik maken van een aparte ethernetswitch. Het merendeel van de VoIP toestellen maakt gebruik van een ingebouwde ethernetswitch met 1 poort. Deze ingebouwde ethernetswitch verstuurt tevens het data- en spraakverkeer via verschillende VLAN’s. Het nadeel is dat de snelheid vaak beperkt is.

De stroomvoorziening van een VoIP toestel wordt vaak geleverd door de switch waarop deze is aangesloten via Power over Ethernet. Hierdoor bespaar je een extra adapter en een bijbehorende voedingskabel. Een standaard Power over Ethernet switch kan minimaal 15 watt per aansluiting leveren. Er zijn ook switches die tot 60 watt kunnen leveren. De Switch wordt weer gevoed door een Uninterruptible Power Supply. Deze is in staat stroom te leveren als de gewonen stroomvoorziening is uitgevallen.

Kosten besparen doormiddel van VoIP

Bedijven die meerdere vestigingen hebben kunnen met VoIP gebruik maken van de vaste verbindingen tussen de locaties door dezelfde bandbreedte voor data verkeer en voice verkeer te gebruiken. Hierdoor kun je kosten besparen. Doordat men vaak gebruik maakt van bestaande dataverbindingen is de prijs vaak lager dan via een klassieke telefoonverbinding. Dit kan erg interessant zijn voor gesprekken tussen verschillende vestigingen

van een bedrijf of voor internationale gesprekken.

VoIP & Bereikbaarheid

Het probleem bij klassieke telefonie is vaak de lijn tussen de wijkcentrale en de bedrijfscentrale. Als de connectie van een aansluiting uitvalt kan alles weg zijn. Doormiddel van VoIP is het mogelijk om meerdere dataverbindingen op een netwerk aan te sluiten. Hierdoor wordt de connectie niet verbroken.

Nadelen van VoIP

De datanetwerken van oudsher zijn niet ontworpen met het doel om hier spraak over te transporteren. Het transporteren van spraak stelt strenge eisen aan het netwerk. Een hinderlijke factor kan bijvoorbeeld de vertraging op een netwerk zijn waardoor je geen vloeiend gesprek kunt voeren. Met het analoge netwerk van enkele jaren geleden kon een onweersbui de verbinding verstoren. Deze invloed werd buitengesloten door door onder meer het gebruik van ISDN en moderne netwerktechnieken zoals glasvezel. Een belangrijke eigenschap van datanetwerken is dat het betrouwbaar is en relatief snel gegevens kan transporteren van verzender naar ontvanger. De variatie in tijd die het kost om informatie te sturen is minder belangrijk. Als er een pakketje met data verloren gaat kun je deze opnieuw versturen. Bij een spraaknetwerk is dit niet mogelijk. Het is dus belangrijk om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk pakketjes verloren gaan.

Bij IP-telefonie is de vertraging en betrouwbaarheid bij het versturen van data pakketjes van groot belang. Deze bepalen de kwaliteit van een gesprek. Als het drukker is op een netwerk kan dit negatieve gevolgen hebben op het VoIP verkeer en dus de gesprekskwaliteit verslechteren.

Digitale telefonie

Vandaag de dag gebruikt men vaak de term digitale telefonie als over VoIP gesproken wordt. Nog geen 20 jaar geleden had ISDN deze benaming. In 2006 gingen de bestaande internetproviders hun productenaanbod uitbreiden met abonnementen voor vaste telefonie. Het bestaande ADSL of kabelmodel wordt vervangen door een VoIP aansluiting. Er kan dan een normaal telefoontoestel aangesloten worden op het modem. Het spraakverkeer krijgt dan voorrang op ander dataverkeer. Hierdoor kun je de gesprekskwaliteit en bereikbaarheid beter controleren.

Er zijn voor VoIP speciale telefoontoestellen of centrales nodig die in staat zijn verbinding te maken met internet. Er zijn ook producten die modems kunnen leveren die VoIP kunnen converteren naar ISDN apparatuur doormiddel van een S0-connector.

Het SIP protocol is een VoIP protocol dat veel gebruikt wordt bij het opzetten van een verbinding. Kabeloperators maken weer gebruik van een ander protocol genaamd “packet cable protocol” Dit protical zorgt ervoor dat spaak voorrang krijg boven data.

Actuele Vacatures
Allecallcentervacatures.nl
inTilburg
Rodin Group
instandplaats Amersfoort (Landelijk)
Novocom Horst BV
inHorst/Venray
Rodin Group
inGroningen
MEER VACATURES ZOEKEN