ICT Vacatures

Aangezien de telecom- , IT- en ICT branche veel raakvlakken hebben worden er op telecom vacaturebank ook regelmatig vacatures gepubliceerd die tevens in de IT of ICT branche geplaatst kunnen worden. Bij telecomvacaturebank kun je dus ook terecht voor de nieuwste IT vacatures en ICT vacatures!

De afkorting IT staat voor informatietechnologie en de afkorting ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Dit is een vakgebied dat zich bezighoudt met computers, telecommunicatie en informatiesystemen. Deze kun je weer categoriseren in de volgende onderdelen: netwerken, websites, databanken, onderhouden van computers en programmatuur, schrijven van administratieve software en het ontwikkelen en beheren van systemen. Dit gebeurt vaak in een bedrijfskundige context.

Verschil ICT vacatures en IT vacatures

Het verschil tussen ICT vacatures en IT vacatures is dat men onder IT (informatietechnologie) vaak software-, hardwareproducten en diensten verstaat en onder ICT (communicatietechnologie) communicatieapparatuur- en diensten verstaat. In de loop der jaren is het verschil tussen ICT en IT echter steeds verder vervaagd. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werd de computer en zijn software vaak tot IT gerekend. Modems, datacommunicatie protocollen en netwerken rekende men tot ICT. Daartoe behoorde ook een groot deel van de telefonie.

De bandbreedte voor het Internet Protocol (IP) is in de loop der jaren ontzettend gegroeid. Daardoor is het onderscheidt tussen verscheidene datastromen steeds kleiner geworden. Telefonie vindt bijvoorbeeld niet alleen meer plaats via telefoonkabels, radio wordt niet alleen via de ether verzonden en kabeltelevisie niet alleen meer via televisiekabels. Deze kanalen worden tegenwoordig ook voor digitale datastromen gebruikt.

In sommige vakpublicaties schrijven ze ICT in kleine letters, maar volgens het groene boekje is de juiste spelling in hoofdletters.

Vakgebieden ICT en IT

Op telecomvacaturebank vind je ICT vacatures en IT vacatures in de volgende vakgebieden:

 • Technische informatica (eerst technische computerkunde of computertechniek)
 • Human technology
 • Informatica
 • Informatiekunde
 • Kennistechnologie
 • Informatiedienstverlening en -Management
 • Information Engineering
 • Kunstmatige intelligentie

Opleiding Informatica

Tijdens de hbo-opleiding Informatica leer je hoe je software en informatiesystemen moet ontwikkelen. Je leert hoe je kunt beginnen met het interviewen van eindgebruikers en je eindigt met het systematisch testen van een applicatie en het implementeren daarvan in de organisatie. Niet alleen technische kennis en vaardigheden komen daar bij kijken, maar ook sociale vaardigheden, analytisch denken, methodisch ontwerpen en projectmanagement.

Het is mogelijk om de opleiding Informatica zowel deeltijd als voltijd te volgen. De opleiding kun je volgen bij dertien hogescholen. Als je het diploma behaald ontvang je de titel Bachelor of Information and Communication Technology. In de praktijk noemt men dit vaker Bachelor ICT of nog korter B ICT. Tevens mag je de titel ingenieur gebruiken (ing.). In het verleden heette deze studie Hogere Informatica Opleiding (HIO).

Aanbod ICT vacatures en IT vacatures

Als het economisch slechter gaat zijn ICT-projecten de eerste projecten die stopgezet worden. Daardoor hangt de ICT markt sterk samen met de economie. Als de economie weer aantrekt investeren bedrijven in innovatie. ICT speelt daar vaak een belangrijke rol in. Bovenstaande zorgt er voor dat de ICT arbeidsmarkt op een achtbaan lijkt. In 1997 lagen er ontzettend veel kansen voor iemand die een baan zoekt in de ICT-arbeidsmarkt. De werkgevers stonden bij wijze van spreken in de rij voor goede ICT’ers. In 2003 zaten 14.000 ICT’ers zonder werk. Dit waren echter vooral ongekwalificeerde mensen die niet over een diploma Informatica beschikte. Sinds 2008 is de markt weer aangetrokken en heerst er in de ICT arbeidsmarkt een personeelstekort. Afgestudeerden vinden gemakkelijk een baan op niveau. De komen jaren verwacht men weer een dipje in de ict arbeidsmarkt.

Carrière kansen

Als je hbo-informatica afgestudeerd bent lig je goed in de arbeidsmarkt. Het is vaak wel verstandig om de echte software-ontwikkeling na enkele jaren achter je te laten. Dit komt omdat veel bedrijven een slecht loopbaanbeleid hebben voor Software Engineers. Om de zoveel jaren veranderen ze je titel. Er komt dan bijvoorbeeld “senior” op je visitekaartje te staan of je wordt “Software Architect” terwijl je functie inhoudelijk niet veranderd.

Er zijn talloze mogelijkheden als je bereid bent jezelf meer te gaan bezighouden met gebruikers van software, management, marketing of met de bedrijfsprocessen. Na een aantal jaren programmeren kun je bijvoorbeeld Informatica Analist worden en ga je de gebruikers van software interviewen en nieuwe functionaliteiten ontwerpen. Een volgende stap kan die van Projectleider zijn. Je zorgt er dan voor dat het proces van het gehele project goed verloopt. Als je de kant van de management in gaat kun je hoofd van een afdeling worden of ICT Manager.

Looptijd van de opleiding

De looptijd van de voltijdopleiding is 4 jaar. Het is mogelijk de opleiding verkort te volgen als je een relevante mbo diploma hebt behaald. Voorbeelden daarvan zijn Informatica, Telematica of Computertechniek. Je kunt je diploma dan binnen 3 jaar bemachtigen. Het is makkelijk om deze verkorte opleiding te volgen als je al enige werkervaring hebt.

De opleiding is ook in deeltijd te volgen naast je gewone baan. Er zijn binnen de ICT sector werkgevers te vinden die ICT vacatures of IT vacatures aanbieden waarbij je een opleiding krijgt aangeboden. Er zitten vaak wel bepaalde voorwaarden aan zoals de looptijd dat je voor een bedrijf moet werken. Als je het bedrijf eerder verlaat dien je dan een deel van de studiekosten terug te betalen.

Het is ook mogelijk om de opleiding te volgen in een duaal variant. Je volgt dan de opleiding terwijl je een relevante baan hebt waarin je een deel van de competenties en kennis verwerft. Het is niet gebruikelijk in de ICT sector om je studie in deze vorm te volgen.

Competenties ICT vacatures en IT vacatures

Accuratesse: Je moet in staat zijn een gegevensmodel, programma of algoritme nauwkeurig kunnen ontwikkelen. Als je een puntje te veel gebruikt kan het zijn dat het helemaal mis gaat.

Analytisch denken: Je moet technische modellen, bedrijfsprocessen, informatie en informatiebehoeften en producten kunnen analyseren. Tevens is het belangrijk dat je kunt samenwerken in een team en dat je communicatief vaardig bent. Je moet in staat zijn om te vergaderen, presenteren, interviewen en luisteren naar anderen.

Adviseren: Het is belangrijk dat je kunt adviseren over aanpassingen in bedrijfsprocessen en informatiesystemen. Tevens is het sturen van een project en de keuzen voor bepaalde leveranciers of technologie heel belangrijk. Opdrachtgevers zullen deze kennis bij jou proberen te vergaren.

Relevante opleidingen

 • Information Engineering
 • Technische informatica
 • Mens & Informatica

ICT vacatures en IT vacatures op Telecomvacaturebank

Op zoek naar relevante ICT vacatures en IT vacatures. Op telecomvacaturebank vind je de nieuwste ICT vacatures en IT vacatures van diverse werkgevers. Je kunt op telecomvacaturebank ook een search agent aanmaken waardoor je bijvoorbeeld automatisch op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste ICT en IT vacatures in de door jouw ingegeven provincies.

Actuele Vacatures
Allecallcentervacatures.nl
inTilburg
Rodin Group
instandplaats Amersfoort (Landelijk)
Novocom Horst BV
inHorst/Venray
Rodin Group
inGroningen
MEER VACATURES ZOEKEN